Alumínium ötése

FIGYELMEZTETÉS

A fémek öntéssel történő alakítása rendkívül veszélyes tevékenység!
A fémet, pl. alumíniumot 800 oC körüli hőmérsékletre kel felmelegíteni, mely hőmérséklet a mi "olvadáspontunkat" alaposan meghaladja.
További veszélyt jelent, ha az olvadt fémbe nedves anyag kerül, ez robbanást okozhat!
Veszélyforrás még az olvasztókemence fűtésére használt gáz, és annak kezelése.
Csak az vállalkozzon  öntésre, aki az elméleti ismeretek elsajátítása után, a veszélyek és fortélyok
tudatában képesnek tartja magát a feladatra.

Ez a bevezető "hegyibeszédnek" tűnik, de valamikor iparban dolgoztam, és az egyik gyáregységünknél épületben, talajba süllyesztett, elektromos kemencében (bojler anódgyártáshoz) fémet olvasztottak. Az udvarról nedves alapanyagot hoztak, és dobtak az olvasztóba. A robbanás következtében a fém az épület mennyezetéről visszahullva három ember halálát okozta. A balest másnapján jártam a helyszínen - felejthetetlen nyomot hagyott bennem!

Nem elriasztás képen, hanem tanulságul írtam ezt a történetet.

Alumínium öntésével a gyakorlatban csak néhány hónapja foglalkozom, - azóta sem öntöttem sokat -, így az általam leírtakat tessék kellő kritikával fogadni ! Felhasználói oldalról van viszont tapasztalatom, anyagvizsgálat, geometriai vizsgálatok, stb. terén, azaz ismerem az öntödék szagát, és öntvényhibát is láttam már.

Az ajánlott irodalom (Tudásbázis) ipari méretű öntéssel foglalkozik, de érdemes az időt rászánni, és átrágni magunkat rajta, mert ha akkor rögtön nem is értjük mit akar a szerző mondani, a gyakorlati tapasztalatok során bizony fel-fel villan az a 100-as égő, és akkor már miénk az a tudás!

Tudásbázis 

Védő- és segédeszközök

Olvasztó kemence építése

Öntőforma készítés extrudált polisztirol habból

Az öntés folyamata

Öntött alkatrészek

Tapasztalataim

Receptek

vissza