Nyomtatott áramkör készítés lézer nyomtatóval

Az interneten külföldi és hazai lapokon fellelhető egy olyan nyomtatott áramkör készítési technológia, mellyel gyorsan készíthetünk prototípus NYÁK-okat.
Az eljárás lényege, hogy olyan papírra, melynek felülete fényes, lézer nyomtatóval rányomjuk a fólia tükörképét, és a megfelelően előkészített lemezre rávasaljuk a lézer nyomatot, majd langyos vízben leáztatjuk a a papírt, s a réz felületen ott marad a festék, mely maratáskor megvédi a lefedett részt.

Az eljárás elsősorban vastagabb vonalak reprodukálására alkalmas, és a végeredmény csak maratás után tűnik elő, ugyanis a festékbe beletapad a papír rostja, és ettől nem látszanak jól a hibák, így azokat maratás előtt nem is tudjuk javítani. A nyomtatástól a kész NYÁK-ig egy óra alatt jutunk el, feltéve, hogy nem kell ismételni a vasalást.

A siker nem mindig garantált, de mivel gyorsan ismételhető, érdemes alkalmazni.

O. Tamás a hobbycnc fórumon egy új ötlettel állt elő, miszerint nem sima papirra, hanem pl. etikett címke hordozójára nyomtatva az ábrát, vasalás után nem kell az áztatással foglalkozni, mert az a nélkül is le jön. Ezt itt részletesen kifejti.

.

Az ötlet életképesnek tűnt - korábbi "letraset"-es tapasztalataim alapján. A nyomtatásra öntapadós A4-es etikett lapnak a hordozóját használom, melynek felső részén, kb. 20-25 mm-es csíkban meghagyom az öntapadós részt, csak a többit távolítom el. Ez arra jó, hogy a nyomtató gond nélkül be tudja vinni, valamint csúszás nélkül végighalad a görgői között. Az öntapadós lapokat általában darabra, valamint 10 és 100 db-os kiszerelésben árusítják. Márkától függően az ára 35-55 Ft/db. Hasonló technikát alkalmaz a PnP (Press and Peel = vasald és hámozd) fólia, 840 Ft/lap áron, róla bővebb információ itt található.

   

Nyomtatás előtt előtt a papír felületét kíméljük meg az ujjlenyomatainktól, mert a zsíros felületre nem tapad
a nyomtató festéke.
HP IIIP nyomtatót használok, a festék mennyiségét maximumra állítva.

Vigyáznunk kell a fóliás lemez polirpapírral (600-800-as), vagy NYÁK-radírral tisztított felületével.
(Érdemes figyelni arra, hogy a frissen mosott kezünk az arcunk, hajunk simogatásától válik zsírossá.)

A csiszolt, zsírtalan fóliás lemezt 10 sec-re maratószerbe helyezem, majd alaposan mosom, szárítom, mert úgy tapasztaltam, hogy a maratott felülethez tökéletesebben tapad a festék, mint  csiszolt felülethez.
Ez után a vasalás következik, közepestől forróbb beállítással (kb. 200-220 oC), de ezt ki kell kísérletezni. A túlságosan meleg vasaló szétnyomja a festéket!
A NYÁK-lemeznek jól át kell melegednie, ez kb. 20-30 sec alatt következik be. Ezután gumihengerrel alaposan átdolgozom a felületet, mert így jobb a tapadás. Majd újabb 10-20 sec vasalás következik, és fél perc múlva, a papír sarkánál kezdve, óvatosan lehúzható a lemezről.

 Az esetleges hibákat alkoholos tollal lehet javítani. A maratást az oldat tetején úsztatva, a NYÁK hátlapjára ragasztott szigetelő szalag segítségével végzem, ügyelve a túlmaratásra.

 

Tapasztalatok: Ezzel a technikával negyed óra alatt kész áramkör készíthető, vasaláskor az eredmény kontrolátható, az esetleges hibák maratás előtt javíthatók.
Kis gyakorlással sorozatban is hibátlan lemezek készíthetők, vékony vonalak esetén is.
Összevetve a fotóeljárással, közel hasonló eredmény érhető el, lényegesen kisebb munkával filléres költséggel!

A vasklorid csúnya foltokat tud hagyni a ruházatunkon, de ha rövid időn belül vízzel kiöblítjük a foltot, majd RO55-ös rozsdaoldót cseppentünk rá, újra öblítés, a sárgás folt nyomtalanul eltűnik - de nem mindig!

vissza